Simon Harmani in zijn werkplaats aan de Meinardswei

In december 2016 is het verhaal over een foto gepubliceerd op deze website over Simon Harmani (geboren 1903) die garagehouder was aan de Meinardswei (lees hier). Dat verhaal was aanleiding voor Titia Harmani te reageren, want Simon was haar opa. Het is altijd mooi dat mensen reageren. Kennelijk maakt een verhaal of een foto vroeger, dat er herinneringen boven komen drijven. Daarom reageer ik meestal vrij adequaat op dergelijke reacties. En dat loopt vaak uit op een uitwisseling van gegevens en oude foto’s.

Simon Harmani

Dat gebeurde ook naar aanleiding van de reactie van Titia omdat zij haar beppe Dieuwke Vogel (1906 – 1995) ook had herkend op een groepsfoto. En zo stuurde zij foto’s van haar beppe, maar ook een paar foto’s van haar opa Simon Harmani. Op de motor moet Simon Harmani zijn. Het kenteken is een Drents kenteken. De letter D geeft dat aan. Het kenteken is afgegeven in augustus 1919 aan Herinus Gerardus Vroom aan de Stegeweg 34 in Assen. Hoe precies de link tussen de kentekenhouder Vroom en Simon Harmani is, heb ik nog niet kunnen achterhalen.

De foto van Simon Harmani in de werkplaats, zou wel eens de werkplaats aan de Meinardswei kunnen zijn. Hij had zijn werkplaats naast het café dat vroeger het Stations Koffiehuis heette. Hij lijkt hier net zoals op de foto waar hij bij de auto staat bij het verhaal van december 2016.

De foto van met daarop drie meisjes in de tuin, kreeg ik ook van Titia toegestuurd. Het zijn de dochters van Titia haar overgrootouders Anne Vogel (1868-1952) en Sijtske de Vries (1874-1958). Het meisje links is Trijntje (geb. 1903) en rechts Dieuwke (1906-1995). In het midden staat Petronella (geb. 1910). Bij de andere foto’s heb ik bijschriften geplaats wie op de foto staan. Al deze foto’s zijn weer een aanwinst voor Minnertsga vroeger. Zo hebben weer een aantal vroegere bewoners een gezicht gekregen. Met dank aan Titia Harmani.

De foto staan ook in de beeldbank.