In april 2011 kreeg ik via de website van de Oudheidkundige Verenging Barradeel contact met een vriendelijke mevrouw uit Leiden. Deze mevrouw is een afstammeling van Dirk Sijes Algera en Gerritje Lolles Steensma. Het waren namelijk haar overgrootouders.

Ik kreeg ook een paar digitale familiefoto’s van haar toegestuurd; prachtige oude zogenaamde visitekaartportretten uit de periode 1890 – 1900. Maar er waren ook een paar recentere foto’s bij die in 1980 zijn gemaakt. En juist die foto’s intrigeren mij. Het moet de oude woonstee zijn van Dirk Sijes en Gerritje.

Dirk Sijes Algera en Gerrit Lolles Steensma

Dirk Seijes werd geboren op 11 maart 1850 in Minnertsga. Hij trouwde in mei 1871 met Gerritje Lolles Steensma die op 28 februari 1849 in Minnertsga is geboren. Gerritje waren een kleinkind van notaris Steensma. De naam Dirk Sijes is een naam die vroeger verbonden was aan de ‘Pôle’ die toen Dirk Sijes-pôle werd genoemd. Tegenwoordig is dit Hearewei 15. Deze Dirk Sijes is de ‘pake’ van de Dirk Sijes die met Gerritje getrouwd was.

Maar even terug naar de foto’s uit 1980. Het is mij niet helemaal duidelijk waar deze boerderij heeft gestaan. Stond die wel in Minnertsga? Ik heb alle oude foto’s die ik heb er op na gekeken, maar zonder resultaat.

Boven het raampje rechts van de VW-bus zit een gevelsteen. Wie kan mij vertellen waar deze boerderij heeft gestaan?

1980: waar staat/stond deze boerderij?

1980: waar staat/stond deze boerderij?

 

 

 

 

 

 

Gevelsteen boven het raam (rechts van de VW-bus)