Voor mij ligt het maandblad: “Barradiel meiinoar ien” van november 1978. Deze krant werd verspreid in de dorpen van de vroegere gemeente Barradeel en was een uitgave van de middenstandsvereniging Barradeel. Inhoudelijk stelde de krant niet al te veel voor. De gemeente nam een flink deel van de uitgavekosten voor haar rekening omdat de gemeente de krant gebruikte voor bekendmakingen en voor publicatie van het woordelijk verslag van de raadsvergaderingen. Voor het overgrote deel werd de krant gevuld met advertenties van de verschillende middenstanders. Maar in dit novembernummer zijn de ogen gericht op de goedheiligman Sinterklaas om hem te verleiden zijn inkopen te doen bij de plaatselijke middenstand en op pagina 2 staat dat er in Minnertsga een nieuwe buurtwinkel wordt geopend. De geschiedenis herhaald zich hege-buorren-srv-buurtwinkelwant het gaat eigenlijk om de winkel op dezelfde locatie die binnenkort opnieuw wordt geopend.

“Nieuwe SRV-buurtwinkel in Minnertsga” is de kop van het kleine artikeltje in de krant. “De SRV heeft ongeveer honderd vestigingen in Friesland. Nu is het de bedoeling van dit bedrijf om liefst zoveel mogelijk van deze nieuwe buurtwinkels volgens een nieuwe formule te moderniseren. Vorig jaar werd een dergelijke nieuwe winkel geopend in Rottevalle, terwijl thans de SRV-zaak van de heer J. Wiersma aan de Hege Buorren in Minnertsga, is gemoderniseerd. De heer Wiersma heeft naast de buurtwinkel ook nog twee rijdende winkels. Het opgekapte pand was vroeger een slagerij”.

Nu, bijna veertig jaar later, staat in het nieuws: “Minnertsga krijgt weer supermarkt”. Minnertsga zat sinds half juni zonder supermarkt. Toen sloot Klaas Wiersma de deuren van de Coöp Compact Wiersma. Persoonlijke omstandigheden lagen aan dat besluit ten grondslag. Wiersma bestierde de winkel zeventien jaar. Voor de inwoners van Minnertsga was de sluiting slecht nieuws, Zij moesten niet alleen de supermarkt missen, maar ook het postagentschap dat in de winkel was gevestigd. De hernieuwde supermarkt zal worden gerund door Jacob Lolkema. Hij heeft de zaak gekocht, samen met enkele andere ondernemers uit het dorp, zo meldt het Friesch Dagblad.

Ook voor de inwoners van omliggende dorpen als Tzummarum, Ried en Sint Jacobiparochie was de sluiting vervelend. Lolkema volgde het dichtgaan van de supermarkt nauwlettend. Als voorzitter van plaatselijk belang Minnertsga kreeg hij er veel vragen over. Lolkema zocht contact met Van Tol. Die organisatie gaat de winkel in Minnertsga beleveren.

winkel-wiersma-hegebuorren-03-zwart-witIn 1978 was de middenstand ook goed beleverd met producten om daarmee Sinterklaas te verleiden om inkopen te doen bij de plaatselijke middenstand. Natuurlijk ging het daarbij in eerste instantie om speelgoed. “Groot is onze sortering SPEELDGOED” adverteerde Van Dijk’s Bazar. Sjoelbakken, Dam- en schaakspellen, SINDY-poppen, FLEUR-poppen, Playmobil, ministeck mosaic om maar wat te noemen uit de advertentie. Maar natuurlijk had Van Dijk’s Bazar ook een ruime sortering luxe, praktische en huishoudelijke geschenken. Johannes Reitsma op de Tsjillen bood vrijwel eenzelfde assortiment aan, maar daarnaast ook nog HEREN- EN DAMESFIETSEN. Slagerij Bonnema aande Meinardswei adverteerde dat Sinterklaas ook bij hem terecht kon voor HARTIGE GESCHENKEN: droge worst, leverworst, gekookte wordt, maar ook een goed stuk RUND- of VARKENSVLEES was ook niet te versmaden. Bloembergen BV had zijn pijlen op de vaders: “Geef vader op Sint Nicolaas een praktisch GESCHENK”. Boormachines vanaf fl. 94,00, Gereedschapskisten vanaf fl. 10,60 en bankschroeven vanaf fl. 10,40. Voor moeder had Bloembergen ook wat: waslijnen en huishoudtrappen. F. Post, aan de Hege Buorren, bood elektrische huishoudelijke apparaten aan waaronde: Phillips kleuren-TV reeds vanaf fl. 998,00, groot beeld koste toen fl. 1750,00 en zelf een TV-spel met 23 mogelijkheden voor fl. 149,00.

bosma-1978

In de andere dorpen van de gemeente Barradeel kon Sinterklaas ook volop inkopen doen bij de plaatselijke middenstand, zo laat het maandblad zien. Maar sinterklaasavond vier je ook met heerlijk lekkers zoals: banketletters, chocoladeletters, speculaaskoeken- en poppen, marsepein en niet te vergeten pepernoten. Niets van dat alles is tussen het advertentiegeweld te vinden. De enige bakker uit Barradeel was Struiksma in Tzummarum en Oosterbierum. Hij adverteerde summier met de standaard advertentie: “Vers gebak en brood, elke dag bij enige warme bakker”. Sinterklaas werd in 1978 niet verleid om zijn zoetige lekkernijen bij de plaatselijke bakkers te kopen.

 

 

 

Bronnen:
Barradiel Meiinoar ien, uitgave november 1978
www.distrifood.nl
Foto pand: Bildts documentatiecentrum