Vorige week stuurde Age Posthumus uit Nieuwerkerk aan de IJssel mij een paar prachtige foto’s van de familie Posthumus. Op de Facebook pagina van Minnertsga vroeger had hij een foto geplaatst en vervolgens raakten we aan het emailen met elkaar en kreeg toen nog een prachtige foto van zijn grootouders.

Posthumus-Jacob-Jeltje

Op dit ogenblik ben ik niet erg actief met de website. Dat heeft niets te maken met mijzelf, maar meer met het weer. Het is zomer . . . . . . . en dan staan dit soort van activiteiten op een lager pitje. Maar Age vermelde in zijn email dat deze foto’s in de beeldbank mochten, dus dan moet je ook niet te lang wachten om die er in te zetten. Maar een kale foto erop zonder wat aanvullende gegevens is mij te mager. Van Age kreeg ik wat familiegegevens en ik heb er zelf ook wat bij gezocht.

In het rijtuig zitten zus en broer Jeltje en Jacob Posthummus. Age heeft het in zijn email over een tilbury, maar dat is een tweewielig rijtuig en ik heb het idee dat dit een vierwielig rijtuig is. Maar goed . . . daar gaat het zozeer niet om. De foto is genomen aan de noordkant van de Meinardskerk. Daar stonden vroeger vier één-kamer-woningen onder één dak. Links daarvan de kapperswinkel van Jensma en daarnaast het winkelpand van Winsmius, later Bouwe de With die er toen een radio (en televisie) zaak in had.

Potshumus-Buwalda

Op deze foto staan de ouders van Jeltje en Jacob en de grootouders van Age die mij deze prachtige foto’s toestuurde. Het zijn Age Posthumus(1878) en Klaske Buwalda (1879). Age is in Tzummarum geboren en Klaske in Minnertsga. Age was een zoon van Jelte Posthumus en Akke de Boer en kwam uit een gezin van negen kinderen.

Dat gezin Posthumus – De Boer woonde aan de Hoarnestreek onder Minnertsga.

Kinderen uit dat huwelijk waren:

  1. Dieuwke (1876-1877)
  2. Age (1878) getrouwd met Klaske Buwlada
  3. Dieuwke (1879)
  4. Wijpkje (1881-1977) was getrouwd met Loepke Visser
  5. Pietje (1881) tweeling met Wijpkje
  6. Bottje (1884-1885)
  7. Bote (1886-1979) was getrouwd met Jitske Bekius
  8. Jan (1888)
  9. Steven (1891-1929) was getrouwd met Trijntje de Jong.

Wie aanvullende gegevens heeft, of nog meer foto’s, die kan uiteraard reageren op dit bericht. Foto’s kunnen meegestuurd worden via het contactformulier.