Jelle Feenstra heeft op de Facebookpagina van Minnertsga vroeger,  een aantal maanden geleden een foto geplaatst van een jong stel in een (Friese) sjees. Een prachtige foto . . . . . . maar wie zitten er in de sjees?

Wie zijn dit?

Wie zijn dit?

 

De namen van het jonge stel zijn nog steeds onbekend. Afgelopen dinsdagmiddag (19 nov. 2013) was ik te gast in Minnertsga in de Twaskar. De zaal zat vol met ‘âlde rein’ die waren gekomen om oude foto’s en films te  zien van het Minnertsga van vroeger.

Ruim twee uur lang hebben we ‘in slach troch it doarp en tiid’ gemaakt. Via een groot projectiescherm konden de mensen genieten van prachtige oude foto’s en filmfragmenten van hoe het dorp er vroeger uitzag. En zo kwamen er ook bewoners op het scherm voorbij die allang niet meer onder ons zijn.

Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook een paar foto’s te laten zien met Minnertsgaasters erop waarvan de namen niet bekend zijn. Zo had ik deze foto van Jelle Feenstra ook in de presentatie gezet. Maar . . . . . . jammer genoeg, niemand herkende de personen. De beheerder van het gebouw, Wopke Klaver, zag herkenning van de plaats waar de foto genomen moet zijn. In de zaal waren nog een paar mensen die het vermoeden hadden dat de plaats van de foto achter de boerderij was van Joostema, met als naastliggende boerderij die van Simke en Geertje Tuinhof. Maar bij vermoeden bleef het.

Joostema-Tilledyk

Vlnr: Vader Johannes Joostema met zonen Hein en Abraham (Bram).

Deze week stuurde Wopke Klaver mij de foto die op de website van Loonbedrijf Joostema staat. En . . . . . . . warempel, die foto bevestigd dat de sjees op diezelfde locatie is gefotografeerd. Dus achter de boerderij van Joostema. Wokpe zal verder onderzoek doen en bij zijn schoonfamilie informeren. Het zou mooi zijn als we de namen bij de foto kunnen plaatsen.

Het kenteken van de trekker B-34403 stond op naam van Johannes Joostema. Zijn de jonge dame en de jonge heer kinderen van Johannes en Sijmentje Joostema-Meerstra? Misschien zijn er lezers (en kijkers) van de Minnertsga vroeger die de personen herkennen. Laat het even weten . . . . ieder aanknopingspunt is welkom.