Kom daar tegenwoordig maar eens mee aan. PTT is de afkorting voor het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie. In Nederland was de PTT het staatsbedrijf dat voor deze taken verantwoordelijk was. Vroeger was het zo, dat als je in dienst was van de PTT, dan was je eigenlijk je hele leven zeker dat je een baan had en dus werk en een inkomen.
Maar dat is tegenwoordig wel anders! De PTT is via allerlei veranderingen in de bedrijfsstructuur
Herkenbaarheid PTT
uiteindelijk PostNL geworden. En bij PostNL maakt het niet uit wat je bent, moeder, vutter, student, of profvoetballer, je kunt altijd postbezorger worden zoals de reclames in de media doen geloven. Maar 25 jaar lang in dienst zijn . . . . . . voordat je het weet lig je eruit of is de naam van het bedrijf alweer verandert of is het bedrijf overgenomen of gefuseerd.
Nee . . . . ten tijde van Minne Vis was dat nog anders. Hij werd op 16 januari 1903 benoemd als besteller in Winsum. Vervolgens werd hij op 16 maart 1904 postbezorger in Haulerwijk, op 1 mei 1907 werd zijn standplaats St. Jacobiparochie, en daarna op 22 mei 1911 kwam hij in Tzummarum terecht. Op 1 februari 1917 werd hij benoemd als kantoorhouder aan de Stasjonstrjitte in zijn geboortedorp Minnertsga.
Rond zijn 25-jarigjubileum als PTT-ambtenaar is volop aandacht geschonken. In Leeuwarder Courant en regionale kranten werd zijn ambtsjubileum aangekondigd. En zijn familie was er ook trots op want de familie liet zelfs een advertentie plaatsen in de Leeuwarder Courant.
Op 16 januari 1928 werd het ambtsjubileum van Minne gevierd in het koffiehuis van Bierma. In de loop van de dag waren er al felicitaties ontvangen via de telegraaf en per post. Familie en collega’s uit de omliggende plaatsen waren die avond naar Minnertsga gekomen om hem ook te feliciteren. Verder waren er nog vele dorpsgenoten in de zaal. De versierde zaal was geheel bezet. Het muziekkorps Oranje bracht een serenade en verschillende personen spraken Minne Vis toe en wensten hem dat hij nog vele jaren zijn functie zou blijven waarnemen. Van de dorpsgenoten kreeg hij een prachtige stoel en een klok. De avond werd, onder leiding van de heer H.C. de Jonge uit Leeuwarden met zijn voordrachten, gezellig doorgebracht.Minne is op 23-jarige leeftijd getrouwd met de toen 24-jarige Antje Mulder. Minne en Antje kregen vier kinderen.
Leeuwarder Courant
Moet Antje Mulder niet Muller zijn? Volgens de advertentie wel want daar staat toch duidelijk A. Vis-Muller. Maar volgens de huwelijksakte is het Mulder, want zij ondertekend de akte met A. Mulder. In oktober 1953 overleed Antje en in de overlijdensadvertentie staat zij met de naam Muller genoemd.
Wat apart! Ik heb de geboorteakte van Antje er maar eens op nageslagen . . . en wat blijkt . . . haar vader wordt met de familienaam Mulder geschreven. Maar of hij zichzelf ook zo noemde? Vader Johannes Mulder heeft zijn kind Antje zelf wel aangegeven op het gemeentehuis, maar kennelijk is om een of andere reden de geboorteakte niet door hem ondertekend. Alleen de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand hebben hun handtekening eronder gezet. Het blijft apart dat de familie steeds in de veronderstelling is dat de familienaam Muller is en dat in de officiële stukken Mulder staat. Toch nog maar eens wat verder genealogisch onderzoek doen.
Postkantoor a/d Stasjonsstrjitte
Het kantoorhouderschap is later overgenomen door dochter Jetske Vis die tot haar dood in 1969 de brieven en postpakketten van de Minnertsgaasters in ontvangst nam. Helaas heb ik geen foto’s van de familie Vis in bezit. Misschien dat er lezers zijn die nog foto’s in hun bezit hebben of mij op een spoor kunnen zetten. Ik zou graag een of meerder afbeeldingen van de familie willen ontvangen voor mijn familiedorpsarchief.
Bronnen:
Privécollectie
Leeuwarder Courant
Bildts Documentatiecentrum
Dank voor uw uitvoerige reactie. Afgelopen weekend heb ik nog een prachtige gezinsfoto ontvangen. Binnenkort zal ik die hier ook plaatsen.
Over de naamsverbastering Muller/Mulder. Er werden in die tijd vaak schrijffouten gemaakt.
Een aantal kinderen in het gezin van Johannes Hendriks Muller en Jetske Schotanus heten Muller, een aantal anderen Mulder. Zo hebben we Jacob Mulder, getrouwd met Heintje Hibma, die zijn hele leven heeft volgehouden dat hij Mulder heette. Mijn overgrootvader, Hendrik Johannes Muller (getrouwd met Sybrigje Wetterauw) heeft de Muller lijn voortgezet. Net als de meeste andere broers en zussen.
Er is volgens mij nog een zuster, die naar Amerika is geemigreerd, die Mulder is blijven heten, maar dit kan ik zo gauw niet verifieren.
Als u onze stamboomsite bezoekt zult u zien dat dezelfde schrijffout meerdere keren is gemaakt.
Ook zijn er in de archieven fouten gemaakt bij get overzetten naar digitaal (Jetske/Jitske, Wetterauw/Wetterau) Hierdoor is het soms lastig zoeken.