Soms komen er van die onverwachte dingen over Minnertsga van vroeger voorbij die mij voor raadsels stellen. Dit gebeurde ook met de afbeelding die Piet Groeneveld uit Giessenburg mij toestuurde.
Uit het familiealbum komt deze foto van een dame waarvan Piet de naam – helaas- niet weet. Dat is natuurlijk jammer. Het zou mooi zijn als deze dame op de foto nog een naam kan krijgen. Dan heeft de foto veel meer waarde. Maar ook zonder die naam heeft de foto voor mij ontzettend veel waarde, maar dat heeft meer betrekking op de achterkant van de foto. Daar staat: ‘S. Zoodsma Photograaf ~ Minnertsga’.
Nu heb ik al veel genealogisch onderzoek gedaan naar de familie Zoodsma, maar dat een S. Zoodsma ‘photograaf’ was in Minnertsga, is mij volslagen onbekend. Verrassend dus als zoiets voorbij komt. Maar dan begint ook gelijk weer mijn nieuwsgierigheid de kop op te steken: wie kan die S. Zoodsma geweest zijn?
Aan de uitvoering van de foto te zien, moet de foto tussen 1900 en 1910 zijn gemaakt. Foto’s maken was in die tijd een bijzonderheid en weggelegd voor vakfotografen die zich soms ook artiest of kunstenaar noemden. Portretfoto’s maken gebeurde bij hun in het atelier zoals sommigen dat vermelden op de foto’s. De fotograaf liet op verschillende manieren zijn naam vermelden op de foto: gestempeld, geschreven, doormiddel van kleine opdruk of een etiket. Deze foto is gestempeld.
De enige S. Zoodsma die mijn naar mening in aanmerking zou kunnen komen voor ‘Photograaf’, is Sipke Jans Zoodsma (1861-1941). Hij was kleermaker, maar ook gemeenteontvanger. De gemeenteontvanger inde de belastinggelden van de burgers in het dorp. Maar hij speelde ook op bestuurlijk vlak in het verenigingsleven een grote rol. Zo was hij ook bestuurslid van de begrafenisvereniging. En bij afwezigheid van de dominee beklom Sipke zonder problemen de preekstoel en sprak hij de kerkgangers toe. Het was wel wat een man met poeha.
Als ik één van de S. Zoodsma’s uit Minnertsga het predicaat Photograaf wil toedichten, dan komt deze Sipke naar mijn idee het meest hiervoor in aanmerking. Maar . . . . deze Sipke was een broer van mijn vrouw haar overgrootvader. Als deze Sipke Photograaf was geweest hadden er naar mijn idee ook veel meer van dit soort van mooie foto’s bij de familie Zoodsma in omloop moeten zijn geweest. En die mis ik!
Het blijft dus vooralsnog koffiedik kijken of ik de juiste S. Zoodsma het predicaat Photograaf heb toegedicht. Misschien zijn er lezers die meer weten of zelfs nog foto’s in hun bezit hebben met achterop zo’n stempel. Laat het dan even weten.
Wat een leuk verhaal , ik ben een nazaat van die Sipke…(de gemeente ontvanger)
Heb hier een soortgelijke foto van de 2 broers voor het huis met de hoge stoep.
Sipke chic in het pak schoenen en hoed……Sytze klompen en een pet
Sipke had een zoon Jan (mijn Pake) die had weer een zoon Sipke ( mijn vader)
die heeft weer een zoon Jan (mijn broer)
Dat hij fotograaf zou zijn weet ik niks van…misschien zelf stempel gemaakt
op gemeentehuis?
Is er een reactie gekomen die het mysterie heeft opgelost?
Ik ben wel nieuwsgierig geworden !
Groetjes Sjoeke Zoodsma