In 1905 lag over de opvaart – vlak voor de toenmalige Hervormde pastorie – een flapbrug. Deze vaart was een vaarweg voor pramen die vracht vervoerden van en naar de havenkom midden in het dorp.
Op het moment dat deze foto (1ste foto) is gemaakt, loopt Grytsje over de brug met het juk op haar schouders. Aan het juk hingen grote korven met brood en andere producten van de bakker die zij uitventte in de weide omgeving van Minnertsga. Op deze verdiende zij een schamel inkomen.
Na 1905 is de oude brug in verval geraakt en kwam er een uit twee delen bestaande battinge te liggen met maar één leuning. Na een herindeling van deze ‘kruising’ van waterwegen is ook de battinge komen te vervallen en moest men gebruik maken van de brug die in de Ferniawei lag.
De brug of tille in de Ferniawei werd wel “Brokyn” genoemd, mogelijk dat deze naam is afgeleid van ’t dok yn want onder de tille door kwam men in het dok terecht. Het Dok lag naast de spoorweg waar men met pramen en snikken de groente en aardappelen kon aanvoeren die bestemd waren voor de veiling.
De tille-brug was eerst een brug met smeedijzeren leuningen, later is de brug vervangen door een betonnen brug, zoals er ook èèn lag over de Minnertsgaastervaart in de Bosdyk, wat nu de Tilledyk is.
Voordat het prachtige huis bij de brug Hervormde pastorie werd, woonde de familie Anema er. Achter de pastorie stonden onder andere appelbomen met hele lekkere appels. De pastorie is na het vertrek van dominee Oost verbouwd tot een gezinsvervangend tehuis dat ‘Hermanahiem’ werd genoemd.
Geef een reactie