Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de eerste gestencilde dorpskrant in mei 1974 verscheen. Sinds het uitkomen van nummer 1 van jaargang 1 ruim vijftig jaar geleden, is er heel wat veranderd in het dorp. Een mooi moment om even bij stil te staan en het tijdperk van Nijs út eigen doarp de revue te laten passeren.
Het initiatief om een dorpskrant in het leven te roepen kwam van het bestuur van de Vereniging Plaatselijk Belang Minnertsga e.o., nadat het gemeenteblad “Barradiel Meiinoar Ien” ter ziele was gegaan. De voorbereidingen bestonden uit het vormen van een redactie, het benaderen van verenigingen, medewerkers voor het maken van de dorpskrant en de middenstand om te adverteren en daarmee de drukkosten te dekken. De naam Nijs út eigen doarp is in die vijftig jaar nooit veranderd. Het blad kwam tot 2017 zes keer per jaar uit. Daarna vijf keer.
Om te laten zien wat er allemaal is veranderd in Minertsga qua middenstand in die vijftig jaar, noem ik de adverteerders in de uitgave van mei 1974:Bouwbedrijf Bloembergen, Woninginrichting Bosma en Zn., Rijwiel en Bromfietsen J. Reitsma, Slagerij M.K. Bonnema, Bakkerij P.A. Plat, Smederij Foppe Post, Autorijschool J. Haarsma, Schildersbedrijf Fa. O. Terpstra en Zn, Café J.J. Dijkstra, Haarsma’s Sigarenmagazijn, Vivo J. Bloem, Sigarenmagazijn-speciaalzaak sinds 1924 G. Jensma, Zuivelhandel Sj. Wiersma en Zn., Woninginrichting en 4=6 R.R. Post, Autobedrijf Swierstra, Groothandel Fa. S. Holwerda en Zn., Verzekeringen C. Snijder, Kledingzaak Fa. Chr. Schotanus, Loonbedrijf A.J. Joostema, Zaaihandel Firma P.K. Hamer, Bakkerij F. Feenstra, Loonbedrijf Bekius, SRV-zuivelservice J. Stallinga, Van Dijk’s Bazaar, Levensmiddelen A. Meersma, VéGé D. Kuipers, Verzekeringen J. De Schiffart, Groentehandel Abe Vogel, Transport Joostema en Wijngaarden, Kraanbedrijf Cor Nagel, Elektrobedrijf Firma Kerlien-Hengst, Garagebedrijf Kerlien, Loon- en Sproeibedrijf H. A. Joostema, Rabobank.
De bedrijven, die in 1974 in het blad adverteerden en in 2024 nog, zijn: Handel- en transportbedrijf Fa. Holwerda en Zoon, Loonbedrijf Joostema en Loonbedrijf Bekius.
De redactieleden van het eerste uur waren: Jetze Wiersma (Collot d’Escurystrjitte 5), Bindert de Jong (Ferniawei 1a), N.A. van der Kolk (Sixma van Andlawei 25) en Alfred (Fred) Brandsma (Collot d’Escurystrjitte 34). In het eerste nummer gingen bepaalde zaken niet helemaal goed zodat in het tweede nummer werd beschreven, wat de taken van de redactieleden waren. De Jong had als taak het verzamelen van de kopij; Wiersma stond voor de opmaak, afwerking en verslag gemeenteraad. De organisatie van het bindwerk was voor Van der Kolk en Brandsma deed later de Burgelijke Stand. In 1975 kwam G. Terpstra-Lemstra van de Kamp 8 de redactie versterken.
Verdere verloop redaktie per tien jaar:
1980: W. Miedema-Greydanus, Jetze Wiersma, Bindert de Jong, Fred Brandsma, S. Lautenbach. Typewerk de dames D. Sijbesma-Oberman en J. Joostema-de Poel.
1990: Jetze Wiersma, Fred Brandsma, Wies Miedema-Greydanus, Doetje Sijbesma-Oberman, Adrie Weiland. Typewerk: Sjoke Miedema-Meijer en Aly de Schiffart.
2000: Jetze Wiersma, Fred Brandsma, Wies Miedema-Greydanus, Adrie Weiland, Tjip Lolkema en Cor Jensma.
2010: Betty Groeneveld, Klaske Hibma, Tjip Lolkema, Gerard Wagenaar, Jantsje Posthumus, Coy Haga.
2020: Janneke Faber-van der Weg, Klaske Hibma, Adrie Weiland, Peter Sinnema.
Het stencilwerk werd jarenlang verzorgd door Jaantje Sijtsma en haar broer Jan Sijtsma. Vele Minnertsgaasters hebben hun steentje bijgedragen voor het sorteren en inbinden van de dorpskrant. In de begin werd dat gedaan in het Soosgebouw aan de Hege Buorren. Later ook wel in de openbare lagere school De Lytse Terp.
De inhoud en vormgeving veranderde door de jaren. In het eerste jaar werden wel handgeschreven advertenties geplaatst. Dat veranderde in 1975. De advertenties werden netter.
Het omslag door de jaren heen: vanaf juni 1975 prijkte de ‘toer’ op de omslag tot juni 1990. Die was getekend door Arjen van der Wal. Daarna kwam de skyline van het dorp, ontworpen en getekend door Cees Vogel. In december 1997 volgde een andere omslag. Nog wel met de skyline maar ook met de plattegrond van het dorp. Omdat vanaf die uitgave niet meer met foliopapier werd gewerkt werd het formaat kleiner (A5-formaat) In oktober 2009 volgde de eerste omslag in kleuren met een foto, ontworpen door Rijke v/d Knokke. Ook verbeterde de kwaliteit van de foto’s. In 2017 volgde een dorpskrant, geheel in kleur en in A4-formaat. De foto’s op de omslagen werden genomen door verschillende fotografen en veranderde regelmatig.
Tot 1981 werden de wijzigingen in de burgelijke stand van de dorpsbewoners vermeld. Het betrof geboorten, overlijdens en verhuizingen. Deze rubriek heeft tegenwoordig een groot ‘o,ja-gehalte’, wanneer het door de oudere Minnertsgaasters wordt doogelezen. Alle nummers die in die vijftig jaar zijn verschenen worden in het dorpsarchief bewaard.
Nog steeds worden historische artikelen geplaatst. In het eerste nummer werd dat verzorgd door wethouder Sietse Bierma met de getiteld ‘Uit de gemeenteraad geklapt’. Vele artikelen zouden volgen. Vanaf december 1975 nam Jan Heeringa vaak deze taak op zich. Van hem zijn 26 artikelen geplaatst tot december 1980. Daarna verschenen enige artikelen van Sikke Lautenbach. Vanaf april 1985 volgde Gosse Vogel. Van hem zijn 54 onderwerpen geplaatst (tot 1997). Vanaf juni 1995 verzorgt Gerrit Bouma deze rubriek tot op de dag vandaag.
In het eerste nummer stellen de verenigingen en clubs zich voor en vermelden in de volgende edities hun noemenswaardigheden, waaronder uitslagen. Dit betreffen VVV Minnertsga, Vogelwacht Minnertsga, Oranje Nationaal, Neutraal Bijzondere Kleuterschool Stichting Us Bernehonk, Bejaardenhulp Minnertsga (opgericht 1972), Vrouwelijke Hulp Vereniging, Volleybalvereniging SBO, Voetbalvereniging Minnertsga, muziekkorps Oranje, Dames kegelclub (vanaf 27 februari 1974), gymnastiekvereniging SMS, Groene Kruis, zangkoor God is mijn Lied. Verder kwam en komt de rubriek ‘van eigen erf’ geregeld voorbij, waarin Plaatselijk Belang de ontwikkelingen meldt van het dorpsgebeuren.
Het wordt te omslachtig om de vele veranderingen op te noemen, die in die vijftigjaar hebben plaatsgevonden. Maar die zijn allemaal wel te vinden in de vele boeken over Minnertsga, die ook worden bewaard in het dorpsarchief dat sinds kort is gevestigd in het voormalig Alibi naast het MFA De Doarpsfinne.
Toch even een blik in het verleden van wat er speelde in de zomer van 1974. Sietse Bierma meldt dat het spoordok in de herfst zal worden beplant met bomen en heesters. De haven gaat dicht (dit betreft het deel achter de westelijke huizen van de Havenstrjitte).
Overgebleven havengedeelte dat begin jaren ’70 is gedempt.
De witlofschuur en de nieuwbouw van de Vikarijbuoren, 1973.
De weg van Minnerstga naar de Mooie Paal is verbeterd en wordt een voorrangsweg. Er wordt een sportcomplex aangelegd op de Fjildleane (ingezaaid juni 1975). De witlofschuur wordt afgebroken. Het plan is om daar een dorpshuis-sporthal te bouwen. Het nieuwe dorpshuis zou later in het Greidtsje verrijzen en in september 1981 worden geopend als “De Boppelach”, daarvoor stond daar een gele tent.
“Van eigen erf” blijkt dat er plannen zijn voor een nieuw gymnastiekgebouw. Het huidige voldoet niet meer aan de eisen. Plannen voor een nieuwe brandweerauto. In verband met krotopruiming komt er een speeltuin op de Hege Buorren op de plek van het voormalig ‘Straatje’ (tussen Hibma en Post). Als er niet veel later een nieuwe brandweerauto wordt aangeschaft had men het idee om de oude te plaatsen op dit speelveld. Dit ging niet door.
Vele veranderingen zouden volgen. Dat hoort bij een dorp, dat leeft. Op naar de volgende vijftigjaar.
Namens Werkgroep Minnertsgavroeger,
Dooitze Zwart