De publicatie van het artikel over Albert Thomas Winsemius en Tietje Zondervan heeft herinneringen los geweekt in de familie van Titia Lindeboom. Haar tante Tina Coffin kwam met een paar mooie herinneringen die het verhaal van Albert en Tietje nog completer maken en van Titia kreeg ik overigens nog een paar mooie foto’s toegestuurd.
Voor mijzelf heb ik jaren geleden een kader gemaakt, een lijn getrokken met betrekking tot het onderzoek naar Minnertsga vroeger en de mensen die een relatie hebben met Minnertsga. Grofweg betekend dat kader dat die mensen er geboren moeten zijn of er gewoond hebben of dat zij er overleden zijn.
In het geval van Albert Thomas Winsemius, zou ik mij moeten beperken tot zijn geboorte en vertrek uit Minnertsga en dan stopt mijn onderzoek. Hoe moeilijk dat stoppen ook is, maar het voorkomt dat je ten onder raakt in geschiedschrijving die dan niet meer op Minnertsga betrekking heeft. Maar . . . . . . .soms wordt je ertoe verleid om net even buiten de kaders van Minnertsga vroeger te treden. En dus . . . . . . laat ik mij verleiden door de herinneringen van Titia haar tante en de mooie foto’s die zij mij heeft gestuurd. Ze zijn te mooi om er niets mee te doen.
Zoals in het vorige artikel zijn Albert Thomas Winsemius en Tietje Zondervan de betovergrootouders van Titia en het zijn de overgrootouders van Tiny Coffin. We pakken de draad even op bij de vier kinderen van Albert en Tietje: in volgorde van geboorte, Trijntje, Antje, Ytje en Thomas. De kinderen zijn allemaal in Boer geboren, een klein dorp enkele kilometers ten noordoosten van Franeker. Vader Albert Thomas was toen arbeider. Heel bijzonder is dat alle kinderen de familienaam Wensemius hebben gekregen en dat Albert Thomas de geboorteakten heeft ondertekend met Wensemius. Dat was niet correct want die naam is in de akten in 1976 gerectificeerd in opdracht van de officier van Justitie van het arrondissement Leeuwarden.
De oudste dochter van Albert Thomas en Tietje, Trijntje is dienstbode als zij op 23-jarige leeftijd in het huwelijk treed met de schoenmaker Jacob Jaarsma uit Franeker. Trijntje Winsemius en Jacob Jaarsma kregen een dochter een zoon: Tietje, geboren in 1899 en Tiete geboren 1902. In het begin van de vorige eeuw is het gezin vanuit Franeker verhuisd naar Amsterdam.
De foto waar Albert Thomas en Tietje op staan, is gemaakt in hun achtertuin. De moeder van Tina Coffin, Tietje Jaarsma, had het vaak over haar grootouders waar ze als kind wel logeerde. Zij vertelde ook dat Tietje haar grootmoeder, Tietje Zondervan, het gras om de Grote Kerk in Franeker gebruikte voor het bleken van het wasgoed. Tietje moest dan regelmatig er met een gieter naar toe om het wasgoed te besprenkelen met water. Tina Coffin veronderstelde altijd dat Albert Thomas en Tietje aan Het Vliet hebben gewoond en dat de foto daar in de achtertuin is gemaakt. Verder herinnerde Tina dat de naam van het begrafenisfonds: ‘Leniging van smart is balsem voor het hart’ was. Tina haar vader vond dat zo prachtig dat hij vaak deze naam aanhaalde.
NB: rouwkaart Tietje Zondervan (1929) zie beeldbank Documenten
De wijziging van onze naam is ondernomen door mijn vader, Jacob Winsemius en zijn broer Albert Winsemius, zonen van Thomas Winsemius, genoemd onder III
Met vriendelijke groet
Thom Winsemius (voorheen Wensemius…)
Dank voor uw reactie.
Tot mijn verrassing zie ik een stuk tekst en een foto van mijn opa een oma. Jacob Jaarsma en Trijntje Winsemius kregen na Tietje en tiete nog meer kinderen in Amsterdam, onder wie mijn vader Thomas (1916-1983). Ik ben zijn jongste zoon.
Mooi toch? Hier doen we het voor. Anderen mee laten delen in de geschiedenis die soms zo verrassend dicht bij jezelf ligt. Dank voor uw reactie. Gr. Gerrit
Wat leuk, Herman Jaarsma. Dan bent u dus een neef van mijn vader: Jaap Bruning.
Duidelijk maar dat is niet zo eenvoudig gezien het artikel in de LC van afgelopen dinsdag.
Waarom is de naam in 1976 gerectificeerd? Is dat bekend?Dergelijke naamsverwisselingen kwamen, al dan niet bewust, veel vaker voor. Interessant is om te weten waarom deze dan veel later in opdracht van de officier van justitie is gerectificeerd.
Beste Jelle, Als je er door genealogisch onderzoek achter komt dat je huidige familienaam verkeerd is gespeld dan kun je een verzoek doen o.g.v. Besluit geslachtsnaamswijziging. Je moet dat verzoek wel kunnen staven met bewijsstukken. Dat is ook in de familie Winsemius gebeurd.